Mladi jagodinski advokat Nemanja Stojanović (26) ubijen je rano jutros oko tri sata ispred zgrade u kojoj je stanovao.

 

Nemanja je sin poznatog jagodinskog advokata Miroslava Mikija Stojanovića i za sada se još ne zna šta bi mogao biti motiv ubistva.

 

Mladog Stojanovića ubica je sačekao ispred ulaza i u njega ispalio više hitaca iz pištolja.

 

Kako je izjavio portparol Višeg javnog tužilaštva u Jagodini Nenad Necić, u Stojanovića su ispaljena četiri hica iz pištolja u 2.45 noćas.

 

Policiju je o slučaju obavestio stanar zgrade koji je čuo pucnje.

 

U znak protesta zbog ovog strašnog zločina, advokati u Pomoravlju prekinuli su sa radom i zahtevaju da se što pre otkrije ubica njihovog mladog kolege.

 

Nemanjin otac je poznati jagodinski advokat Miroslav Miki Stojanović, a jedan od slučajeva na kojima je bio angažovan je i brutalno silovanje starice 2014. godine.

 

Tada je devetnaestogodišnjak iz Lozovika, posle petodnevne potere, uhapšen u napuštenoj kući svog dede, osumnjičen da je posle slave na prevaru i na silu ušao u kuću D. I. (74) iz Lozovika brutalno je pretukao i silovao.

 

Nemanjin otac je tada zastupao nesrećnu staricu.

 

Izvor: Blic

Ljubica Maculović iz Paraćina, koja je preživela tešku saobraćajnu nesreću kod Vrčina: Moj unuk je, srećom, samo povredio nogu. Umesto da smo u Austriji, sahranjujem muža.

 

PALA sam u nesvest kad je udarilo, ne znam šta se događalo, osim da sam ostala bez mog starog! Da je sreće, sad bismo bili u Austriji, moj sin i snaja na poslu, a unuci da uče zanat. Ovako, žalosni, čekamo da donesu starog, da ga sahranimo. A onda da se vraćamo za Austriju.

 

Ovako, za “Novosti”, slomljenim glasom, priča Ljubica Maculović, supruga Milana Maculovića (69), koji je u nedelju ujutru u 5.15 tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Niš - Beograd, kod Vrčina. Teška tragedija zadesila je ovu vrednu porodicu iz Trešnjevice, podjuhorskog sela kod Paraćina. Sa Ljubicom smo uspeli samo kratko da popričamo, dok su komšije i rodbina sedeli u porodičnom dvorištu, okupljeni da ih podrže u ovom, za njih, najtežem trenutku.

 

- Imam sina, snaju i četiri unučeta. U kolima smo, osim mog Milana, bili mlađi unuk i ja. Sedela sam pozadi, i od siline prvog udarca pala sam u nesvest, ne znam šta se tačno dogodilo - neutešno priča Ljubica. - Moj unuk Milan, koji nosi ime po dedi, sedeo je napred i, srećom, samo mu je noga malo povređena, a meni glava.

 

Kako saznajemo, Maculovići su već 27 godina na privremenom radu u Maunthofenu u Austriji. Ljubica i Milan tamo su stekli penziju, mlađi rade, a i unuci su već počeli da se kuće. Jedan od njih se nedavno oženio. Sin i snaja su sa ostatkom porodice takođe krenuli tog jutra za Austriju drugim vozilom. Ali su oni imali neki posao, i već su bili daleko odmakli u putu kad se dogodio lančani sudar u kome je na tragičan način stradala glava kuće.

 

U podjuhorskom selu Trešnjevica živi veliki broj romskih porodica, od kojih su mnoge na privremenom radu u inostranstvu.

 

* Cela Trešnjevica došla je juče u kuću Maculovića da im izjavi saučešće

 

- Takva je i vredna porodica Maculović. Tamo su najstariji stekli penziju, a sin je kupio i kuću u Austriji. Unuci već slabije govore srpski jezik, ali svi dolaze u selo, održavaju i sređuju lepo domaćinstvo i ne propuštaju da bar petnaestak dana provedu svake godine u Srbiji - priča jedan žitelj ovog sela, koji je krenuo da im izjavi saučešće.

 

TRAGIČAN SPLET OKOLNOSTI

 

U TREŠNjEVICI su svi šokirani načinom na koji je njihov sugrađanin, neverovatnim spletom okolnosti, poginuo.

 

- Prosto je zaprepašćujuće da mu nije ništa falilo kada je svojim “mercedesom” udario u kombi ispred sebe, a pregazio ga je njegov auto kad je na njega naleteo “audi”. I u ovom lančanom sudaru svi su prošli s lakšim povredama, samo je on poginuo - komentarisali su meštani.

 

Izvor: Večernje novosti

Meštani sela Drenovac kod Paraćina udruženi traže kupce. Planiraju otkup voća, povrća, stoke i tovljenih svinja.

 

 

DOK prikupljaju papire za registraciju prve Zemljoradničke zadruge u Pomoravskom okrugu, koja će uskoro početi s radom, žitelji Drenovca kod Paraćina, traže potencijalne kupce. Meštani ovog sela poznatog po proizvodnji paprike uređuju prostorije gde će smestiti zadrugu, u kojoj planiraju otkup i plasman voća, povrća i stoke, pre svega tovljenih svinja.

 

 

Vršilac dužnosti nove zadruge Dragiša Obradović kaže da je u planu i izgradnja prerađivačkih kapaciteta i hladnjače, zašto će zadrugari konkurisati kod nadležnog ministarstva za sredstva.

 

- Ostvarili smo kontakte sa Mesnom industrijom "Mitros" iz Sremske Mitrovice, koju vode biznismeni iz Austrije. Oni su posetili mini farme tovljenih svinja na ovom području i zadovoljni su kvalitetom i količinom koja se nudi i spremni su da vrše otkup preko zadruge u Drenovcu - tvrdi Obradović.

 

Poljoprivredni stručnjaci tvrde da bez zadruga jedino dobro prolaze nakupci, prekupci i drugi mešetari, koji koriste težak položaj poljoprivrednika. Kako ističu, zadruge su izvanredne institucije u borbi protiv sive ekonomije i potencijal za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje.

 

- Zadruge obezbeđuju sigurnu egzistenciju lokalnom stanovništvu koje se bavi poljoprivredom, mladi bi ostajali na selu, lakše bi se dolazilo do donacija, kredita a i povećao bi se obim poljoprivredne proizvodnje kome teži država.

 

OČEKUJU I HEKTARE

 

ZADRUGA će raditi u zgradi bivše Zemljoradničke zadruge, koja je vraćena vlasnicima, a oni su je dali novoj zadruzi na korišćenje na deset godina uz obavezu da je zadrugari obnove i održavaju. Zadrugari se nadaju da će im i država dati na korišćenje oko 40 hektara zemljišta, nekadašnje zadruge sa ekonomijom.

 

Izvor: Večernje novosti

Požar koji je zahvatio kinesku Fabriku plastičnih papuča u Jagodini, izazvao je veliku štetu na objektu, mašinama, gotovoj robi i reprodukcijskim materijalima.

 

Srušilo se i oko 150 metara krova fabrike, izjavio je komadant Vatrogasno-spasilačke brigade u Jagodini Saša Ignjatović.

 

"Površina koja je zahvaćena požarom je oko 400 kvadratnih metara, a gorele su proizvodne mašine, magacin sa gotovim proizvodima i repromaterijalom, obrušilo se oko 150 kvadratnih metara krovne konstrukcije", precizirao je Ignjatović. 

"Morali smo da intervenišemo i građevinskim mašinama, da bi došli do nekih delova u zgradi koji su goreli", dodao je on. 

 

Zbog izuzetno visoke temperature i velike zadimljenosti bilo je otežano gašenje, a postojala je i velika opasnost za vatrogasce prilikom gašenja požara. 

 

Na sreću, nema povređenih među vatrogascima.

 

Izvor: Tanjug

Danas počinje trodnevna manifestacija Moto skup 2017, koja će trajati od 16. do 18. juna, i koja se po šesti put održava u Ćupriji. Pored bogatog sadžaja namenjenog za ljubitelje dvotočkaša, publiku će zabavljati i bogat muzički sastav sastavljen od poznatih bendova kao što su: Atomsko Sklonište, Osvajači, Deca Loših Muzičara, Dža ili Bu, Cesium Bend, Bluz Mašina i dr.


Organizatori su objavili sledeći program ove manifestacije:

 

**PROGRAM MOTO SKUPA**

 

--16ti (petak)--

 

10h OTVARANJE MOTO KAMPA

16h BAJKERSKI RUČAK

 

20h OSVAJAČI

22h DECA LIŠIH MUZIČARA-DLM

00h Cesium bend- Velika Plana

 

-17ti (subota)-

 

9h DORUČAK

11h IZLET (Manastir Ravanica,muzej ugljarstva S.Rudnik,Spomen park boja na Ivankovcu) ukupno 36km

16h RUČAK

17h BAJKERSKE IGRE

18.30h DEFILE GRADOM

 

19.30h DŽA ILI BU

21h ATOMSKO SKLONIŠTE

23.30h BEND IZNENADJENJA

1.30h Bluz mašina-Beograd

 

-18ti (nedelja)-

 

10h DORUČAK I ISPRAĆAJ GOSTIJU

Jagodinska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) saopštila je da 26 firmi u ovom gradu traži radnike željne posla.

Potrebno je 300 zanatlija, najviše u zanimanju bravara, automehaničara, vozača, autoelektričara, šivača – krojača, mesara, molera, prodavača, konobara.

O kojim firmama je reč, znaće se u sredu, na Sajmu zapošljavanja koga organizuje filijala u Kulturnom centru od 10 do 13 sati a prisustovaće joj i direktor NSZ Zoran Martinović, navodi se u saopštenju koje potpisuje načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Smiljana Krstić.

Poslodavci su prijavili i potrebe za komercijalistima, radnicima u oblasti saobraćaja, prehrambene i tekstilne industrije, osiguranja, trgovine, ugostiteljstva.

Filijala NS će poslodavcima na sajmu ponuditi besplatnu profesionalnu selekciju prilikom izbora kandidata i mogućnost korišćenja finansijskih olakšica prilikom zapošljavanja, stoji u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Protest "Protiv diktature i sistema" najavljen je za ponedeljak 10. april u 18 časova u kod spomenika u centru Paraćina.

Kako je navedeno na društvenoj mreži "facebook" ovaj protest ima za cilj ispunjenje sledećeh zahteva:

- Kompletna smena vlasti

- Oslobađanje medija od partijske kontrole

- Obustavu sprovođenja mera štednji kroz plate i penzije te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova. Ovo zahtevamo jer problem ne vidimo samo u trenutnoj vlasti nego u celokupnom ekonomskom sistemu koji ova vlast podržava.

- Smena članova RIK, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog Suda

- Smena članova REM zbog nereagovanja na više stotina prijava ;

- Smena Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine, zbog blokade rada Narodne skupštine

- Smena glavnog i odgovornog urednika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata

- Smena v.d. glavnog i odgovornog urednika prvog programaRTV, i v.d. direktora programa.

 

 

Izvor: Pomoravske vesti

Fabrika turske kompanije “Tibet Moda” u Ćupriji, koja je otvorena prošle godine i počela rad sa sto radnika, traži novih 50 šivača konfekcije.

 

Ovu potrebu za radnicima “Tibet Moda” iskazala je danas na Sajmu zapošljavanja Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Jagodini, koji se održava u Ćupriji u okviru 5. Regionalnog sajma obrazovanja.

 

Na sajmu učestvuju 24 poslodavca iz Ćuprije koji su prijavili 135 slobodnih radnih mesta.

 

Uz “Tibet Modu”, najviše radnika, 20 u proizvodnji, traži firma “Standard Furniture Serbia” iz Ćuprije, “IN Group Ðorđević” Ćuprija 11 i DPP “Plan” osam.

 

Najveći broj prijavljenih potreba za zapošljavanjem bio je u oblasti saobraćaja, prehrambene i tekstilne industrije, trgovine i ugostiteljstva, osiguranja.

 

A najveće interesovanje poslodavaca je bilo za prijem radnika u zanimanjima: šivač konfekcije, vozači kamiona i autobusa, limari, zavarivači, mašinski i inženjeri arhitekture i tehničari, bravari, automehaničari, pekari, prodavci, konobari, inženjeri elektrotehnike, mašinski i elektrotehničari, stolari, rukovaoci građevinskih mašina…

 

U Pomoravskom okrugu, koga uz Jagodinu, Ćupriju i Paraćin čine i Despotovac, Svilajnac i Rekovac, na evdienciji Filijale NSZ je 28.104 nezaposlena lica.

 

Izvor: Telegraf

Gradski odbor Demokratske stranke u Jagodina podržava protest radnika FKS protiv nesposobnog rukovodstva. Još u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2016. godine ukazivali smo na opasnost neadekvatnog reagovanja lokalne samouprave koje   može dovesti do konačnog zatvaranja jagodinskog giganta koji je u vreme kada je DS bio na vlasti zapošljavao 5.300 radnika. Ukoliko i sada lokalna samouprava ne uzme aktivnije učešće u rešavanju ovog najvećeg gradskog problema, egzistencija više hiljada ljudi biće dovedena u pitanje. Nedopustivo je da bivšim radnicima FKS koji su dobrovoljno potpisali rešenja o napuštanju preduzeća uz otpremnine i posle skoro godinu dana nisu isplaćena sva dugovanja. Pozivamo lokalnu samoupravu i Vladu RS na hitno rešavanje ovog problema i što hitniju smenu nesposobnog rukovodstva. Neophodno je takođe da Vlada RS donese mere koje bi pokrenule povećanje priozvodnje u FKS čime bi se omogućilo zapošljavanje mladih, ali i drugih kadrova.

 

Autor teksta: Tamara Milenković

Nakon četiri godine sudskog postupka koje je protiv njega vodilo preduzeće „Ravanica“ iz Ćuprije zbog „bubašvabe u bonžiti“, Goran Papović, predsednik NOPS-a oslobođen je svih optužbi.

 

Podsetimo, Goran Papović pozvao je potrošače da ne kupuju proizvode „Ravanice“ sve dok se poljoprivrednoj inspekciji ne dozvoli kontrola pogona za proizvodnju. Sve to se odigralo nakon što je potrošač u bonžiti pronašao bubašvabu i proizvod uz račun dostavio organizaciji potrošača.

 

Načelniku Sektora za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede lično je predat sporni uzorak, nakon čega je načelnik uputio inspekciju. Međutim, inspekciji je dva puta zabranjen ulaz u proizvodni pogon “Ravanice”.

 

Tek pod pretnjom policije u trećem pokušaju, kako navode u Javnom glasilu potrošača Srbije, izvršen je inspekcijski nadzor, a nakon čega je zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenut prekršajni postupak.

 

Izvor: Telegraf

Strana 1 od 126

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi