U četvrtak, 3. novembra, u 11 časova u Sportsko-rekreacionom centru '"7. juli" u Paraćinu biće svečano otvoren osamnaesti Međunarodni sajam privrede.

 

Kako su saopštili organizatori, sajam će ove godine okupiti oko sto izlagača iz Srbije i Republike Srpske, i goste iz Rumunije. Sajam će presecanjem vrpce svečano otvoriti Zoran Lazić, pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, i Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

 

Nakon ceremonije otvaranja u hotelu "Petrus" u 13 časova biće održan okrugli sto za goste i privrednike paraćinske opštine. Teme o kojima će biti reči su Zakon o radu i elektronsko podnošenje prijava za zaštitu intelektualne svojine. Uvodno izlaganje na temu Zakon o radu daće pomoćnik ministra Zoran Lazić. O podnošenju elektronske prijave za zaštitu intelektualne svojine govoriće Jelena Tešić ispred Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, najavili su organizatori. 

Ovo je edukativni deo programa Sajma namenjen izlagačima, a predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike se očekuju povodom novih propisa koji se direktno tiču privrede i patenata za rad, kažu iz Opšteg udruženja malih i srednjih privrednika i preduzetnika opštine Paraćin.

 

Kad je reč o sajmu, posetiocima će se, tokom tri dana, na prostoru od oko 1.700 kvadrata predstaviti oko stotinu izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, a informativno sajam će posetiti i gradonačelnik Turn Severina, iz Rumunije, zajedno sa privrednicima tog grada.

Inače, za posetioce i izlagače pripremljen je sadržajan program, koji počinje zvaničnim otvaranjem Sajma, 3. novembra, u 11 sati. Ulaz na sajam je za posetioce besplatan, a ulaznice, odnosno vaučere za nagradnu igru, mogu preuzeti na samom ulazu u Halu sportova.

 

Drugog dana sajma, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, od 11 do 14 sati, biće organizovan i Sajam zapošljavanja. Po programu sajamske manifestacije, poslednjeg dana, 5. novembra, ispred Hale se tradicionalno peče vo na ražnju, izvlačenje dobitnika nagradne igra zakazano je za 16 sati, dodela nagrada i priznanja najboljim učesnicima za 16.30 sati, čime se i zatvaranja ovogodišnji, 18. Sajam privrede.

 

Uoči otvaranja biće organizovan kulturno-zabavni program, a odmah potom akcija dobrovoljnog davanja krvi za potrebe paraćinske transfuzije.

 

Cene i nagradna igra

Posetioci će, kao i prethodnih godina, imati mogućnost kupovine po sajamskim cenama, a besplatne ulaznice koje mogu preuzeti na ulazu u Halu koristiće kao vaučere za učešće u nagradnoj igri. Ovog puta nagrade su televizor, laptop i tablet, čije je izvlačenje poslednjeg dana Sajma.

 

Izvor: Danas

Published in Paraćin
četvrtak, 06 avgust 2015 08:06

Asfaltiranje puta Jagodina-Rekovac

Svaki kilometar asfaltiranog puta mnogo znači naročito u ruralnim i nerazvijenim sredinam. Sanacija Regionalnog puta Jagodina-Rekovac odvija se u etapama, a u opštini kažu da je to jedan od prioriteta, jer bez dobre infrastrukture nema ni privrednog razvoja.

 

Sa 350 hektara na pitomim padinama Levačkog kraja ovih dana bere se kupina. Hladnjače za otkup nalaze se u nekoliko okolnih sela. Za kupinare, ali i sve druge poljoprivrednike dobar put bez rupa znači i lakši rad.

 

Početkom maja završena je sanacija deonice od Rekovca do Tečića koji pripada magistralnom putu Kragujevac-Kruševac. Urađen je i potez Loćika-Vukmanovac dug četiri kilometra.

 

Ljubiša Živković, direktor Preduzeća za puteve Kragujevac kaže da se posle asfaltiranja radi i signalizacija kao i odvodnjavanje sa puta, kako bi novi asfalt što duže bio u dobrom stanju.

 

U maloj, nerazvijenoj, rekovačkoj opštini odavno već nema novog proizvodnog pogona. Bez dobrog puta teško je  zainteresovati nekog da dođe u Levač.

 

Novac za sanaciju puta rekovačka opština dobila je od Puteva Srbije. Ukupna vrednost  radova je 65 miliona dinara. Iako u opštinskoj kasi ima malo para, ove godine za održavanje puteva po selima izdvojeno je pet i po miliona dinara.

 

Izvor: RTS

Published in Rekovac
ponedeljak, 09 februar 2015 17:03

Fabrika sira i mleka u prahu u Jagodini

Delegacija grada Jagodine naredna dva dana posetiće italijansku kompaniju za proizvodnju sira "In Alpi" u Torinu koja je zainteresovana da u sedištu Pomoravskog okruga gradi fabriku sira i mleka u prahu, rekao je danas predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

 

Marković je na konferenciji za novinare rekao da delagacija iz Jagodine odlazi u Torino na poziv vlasnika kompanije "In Alpi", koji je u Jagodini boravio od 17. do 20. janura.

 

"Oni traže veliki broj krava, jer im trebaju velike količine mleka, a mi to u Pomoravskom okrugu imamo. Imamo 80 odsto praznih štala, a one su prazne zbog niskih i nestabilnih cena poljoprivrednih proizvoda", rekao je Marković, podsećajući na nedavni problem vlasnika tovljenih svinja sa drastičnim padom otkupne cene.

 

On je napomenuo da poljoprivrednici Pomoravskog okruga imaju u proseku dva do sedam hektara zemljišta, priključne mašine, vredni su i mogu da obezbede količine mleka koje su potrebne Italijanima.

 

Kada su u pitanju proizvođači mleka, izgradnjom italijanske fabrike, oni će biti spašeni od nakupaca koji su kupovali mleko od poljoprivrednih proizvođača ili vozili mleko nekim mlekarama koje nikada nisu adekvatno plaćale, ocenio je Marković.

 

Otvaranjem fabrike sira i mleka, dodao je on, "oko 5.000 porodica u Pomoravskom okrugu i susednoj opštini Batočina rešiće problem zapošljavanja".

 

Italijani dolaze u Jagodinu, jer ovde već radi pet fabrika iz te zemlje, dajemo najbolje uslove, a osim "In Alpe" dolazak su najavile još dve italijanske kompanije, rekao je Marković.

 

Marković je naglasio da Srbija nudi najbolje uslove, da u njoj postoji politička i ekonomska stabilnost što je veoma važno i da očekuje da vlasnici ove fabrike koju će posetiti u Torinu, uskoro dođu u Jagodinu i krenu sa realizacijom izgradnje mlekare. "Siguran sam da će do ove realizacije doći jer su Italijani uvideli da nema prepreke potpisivanje ugovora između vlasnika "In Alpi" i Skupštine grada Jagodine", zaključio je Marković.

 

On je za polovinu marta najavio posetu poljoprivrednika Jagodine Beču i farmama u okolini glavnog grada Austrije.

 

Autor: Agencije

Published in Jagodina
Strana 1 od 9

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi