Brojni vernici danas su pohrlili u jagodinsku crkvu da na Bogojavljenje uzmu osveštanu vodu. To je brzo dovelo do nestašice pa su morali da osveštaju i punu vatrogasnu cisternu.

 

Pošto je 11.500 litara bogojavljenske vodice iz porte hrama "Svetih apostola Petra i Pavla" razdeljeno građanima u pomoć su pritekli vatrogasci.

 

Oni su dovezli novu cisternu sa 9.000 litara vode na koju se popeo sveštenik i osveštao je.

 

Vernici su zatim "naoružani" brojnim flašama uzimali novu osveštanu vodu iz cisterne.

 

Izvor:Tanjug

Published in Jagodina
sreda, 15 januar 2014 23:16

Jagodinci su najinteligentniji

Više od 40 odsto svih građana Srbije koji su se testirali u ”Mensi” dokazali su da su - genijalci! Iako praksa kaže da IQ proveravaju uglavnom oni koji već misle da su mnogo pametni, a ostali ovu ”egzibiciju” izbegavaju, prosečni srpski rezultati su, ipak, bolji nego prethodnih godina.

 

Jagodinci su se pokazali kao najpametniji i ostvarili prolaznost od 62,5 odsto. Rumljani su najviše podbacili, pa je test prošlo deset odsto kandidata. Iznad republičkog proseka bili su i stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Požarevca, Šapca, Pančeva i Smederevske Palanke. Ispod proseka bili su Smederevo (15,38), Aranđelovac (18,18), Čačak (25,71), Prokuplje (33,33) i Kruševac (40).

 

- Osim redovnih testiranja, organizovali smo i ovo, povodom Meseca inteligencije, koji je međunarodna akcija. Obišli smo 15 gradova u Srbiji u kojima se testiralo 677 kandidata - kaže za ”Novosti” Jovan Aleksić iz ”Mense”. - Ispostavilo se da su rezultati ove godine bolji nego prethodnih. Tako je 2010. godine, nakon testova u 14 gradova, trećina kandidata stekla uslov za članstvo u ”Mensi”. Rezultati 2011. godine pokazali su da je prosečna prolaznost bila 39 odsto, a poslednji test je dao za skoro dva odsto bolji uspeh.

 

Da bi kandidat dobio člansku kartu ove elitne družine potrebno je da ima IQ bar 148 po Katelovoj ili 131 po Vekslerovoj skali.

 

- Ovako visok koeficijent inteligencije ima tek dva odsto svetske populacije - objašnjava dr Ranko Rajović, saradnik ”Mense”. - Taj procenat je isti i u selu i u gradu, i među visokoobrazovanima, kao i kod nepismenih. Nema razlike ni između muškaraca i žena. Na testiranje izađu oni koji su već prilično sigurni u sopstvenu inteligenciju, ali dvocifrena prolaznost ne znači da je to opšte stanje cele nacije.

 

Na testiranja se u Srbiji većinom prijavljuje studentska populacija.

 

TESTIRANO VIŠE OD 15.000 LjUDI

 

PROLAZNOST na testovima u Srbiji je iznad evropskog proseka i od kada ”Mensa” postoji kod nas, testirano je više od 15.000 ljudi. Da su genijalci dokazalo je gotovo 7.000 ljudi, a ovo društvo najinteligentnijih ima više od hiljadu formalnih članova.

Izvor: Večernje novosti

Published in Jagodina

Članovi Udruženja "Pomoravski hodočasnik" iz Svilajnca poklonili su za Novu godinu po Julijanskom kalendaru, bratstvu Hilandara terensko vozilo "pinzgauer".

 

Reč je o vozilu za prevoz ljudstva i tereta u različitom terenskim uslovima, a predato je uz svečanost kojoj je prisustovalo 30 hodočasnika iz Pomoravskog okruga, najviše iz Svilajnca, Paraćina i Chuprije, koji po tradiciju srpsku Novu godinu slave sa bratstvom Hilandara u Grčkoj. 

 

Član i jedan od osnivača Udruženja "Pomoravski hodočasnik" Časlav Milošković izjavio je novinarima da se udruženje odlučilo za "pinzgauer", jer je bratstvo Hilandara bez terenskog vozila od 2008. godine. 

 

Njihovo terensko vozilo je te godine uništeno u velikom požaru pa smo odlučili da im nabavimo ovo neophodno za svakodnevne poslove na manstirskom mimanju i objektima koji se nalaze na teško pristupačnom terenu, objasnio je Milošković. 

 

Pre kretanja za Hilandar, "pinzgauer" su osveštali sveštenici Crkvene opštine Svilajnac.

 

Izvor: Tanjug

Published in Svilajnac
Strana 1 od 3

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi